
Çekvalf
Çekvalf, sıvıların yalnızca bir yönde akışına izin veren bir cihazdır. Biri ortam girişi ve diğeri ortam çıkışı olmak üzere iki bağlantı noktası vardır. Yalnızca bir yönde ortam akışına izin verdiklerinden, genellikle “tek yönlü valfler” veya “geri dönüşsüz valfler” olarak adlandırılırlar. Bir çekvalf’ın temel amacı, sistemdeki geri akışı önlemektir.
Bir çekvalf, çalışmak için bir basınç farkına dayanır. Vanayı açmak için vananın giriş tarafında çıkış tarafına göre daha yüksek basınç gerektirirler. Çıkış tarafında basınç daha yüksek olduğunda (veya giriş tarafı basıncı yeterince yüksek olmadığında), valf kapanacaktır. Vana tipine bağlı olarak kapatma mekanizması farklıdır. Diğer vanaların aksine, doğru çalışması için bir tutamağa, kola, aktüatöre veya insana ihtiyaç duymazlar.
Genellikle geri akışın bir soruna neden olacağı uygulamalarda kullanılırlar. Ancak geri dönüşsüz valfler oldukları için potansiyel bir sorunu çözmek için ucuz, etkili ve kolay bir çözümdür. Geri akış kirliyse bir soruna neden olabilir ve bu nedenle, yukarı akış ortamını kirletir. Örneğin, bir kanalizasyon hattında, atığın sistemden çıkıp tekrar sisteme girmemesini sağlamak için geri dönüşsüz bir valf kullanılır. Ayrıca, geri akış, akıntının yalnızca bir yönde akmasına izin veren yukarı akış ekipmanına zarar verecekse de kullanılırlar. Örneğin, bir ters ozmoz filtresinin içinden yalnızca bir yönde su geçebilir, bu nedenle bunu önlemek için aşağı yönde bir tek yönlü vana monte edilir. Her uygulama için bir çek valf olmasını sağlamak için çeşitli boyutlar, tasarımlar ve malzemeler vardır.
Çekvalf nasıl çalışır?
Çatlama basıncı
Bir çekvalf, valfi açmak ve içinden akışa izin vermek için minimum bir yukarı akış basıncı (giriş ve çıkış arasındaki basınç farkı) gerektirir. Valf açıklığının meydana geldiği bu minimum giriş basıncı, çek valf “çatlama basıncı” olarak adlandırılır. Spesifik çatlama basıncı, valf tasarımına ve boyutuna bağlı olarak değişir, bu nedenle sisteminizin bu çatlama basıncını üretebildiğinden ve uygulama için uygun olduğundan emin olun.
Kapanış
Yukarı akış basıncı çatlama basıncının altına düşerse veya bir geri basınç varsa (çıkıştan girişe hareket etmeye çalışan akış), o zaman valf kapanacaktır. Çek valf tasarımına bağlı olarak kapatma mekanizması değişebilir. Kısacası, geri basınç bir geçidi, topu, diyaframı veya diski deliğe doğru iter ve onu kapatır. Tasarıma bağlı olarak, kapatma işlemi bir yay veya yerçekimi ile desteklenebilir.
Kurulum Yönü
Tek yönlü bir valf yalnızca tek yönde çalıştığından, doğru montaj yönünü bilmek çok önemlidir. Çoğu zaman, akış yönünü belirtmek için vana muhafazasında bir ok bulunur. Aksi takdirde, istenen akış yönünde takıldığından emin olmak için vanayı incelemeniz gerekecektir. Geriye doğru ise, akış sistemde hareket edemez ve basınç artışı hasara neden olabilir.