Yangın Malzemeleri
Yangın malzemeleri manuel kullanım için özel olarak tasarlanmış ve geniş bir kullanım alanına sahiptir. Genellikle kuru toz yangın söndürücüler, köpüklü yangın söndürücüler, karbondioksitli yangın söndürücüler ve özel paslanmaz çelik ürünler bulunmaktadır. Yangın söndürücü bir manometre ile donatılmıştır ve küçük çaplı yangınlarda yangının yayılmasını ve yayılmasını önlemek için düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Yangının cinsine göre kuru kimyevi toz, köpüklü yangın söndürücü ve karbondioksit gazı dahil en etkili yangın söndürme maddesini dikkatli olarak kullanılmalıdır.
Yangın Malzemeleri Nelerdir
Yangın malzemeleri aşağıdaki gibidir;
Yangın Dolapları
Yangın dolapları, yangın anında kullanım için en erişilebilir yerlere kurulur ve farklı içerikler üretirler. Genel olarak kuru sistemler ve sulu sistemler olmak üzere iki kategoriye ayrılırlar. Ayrıca binanın iç yapısına göre tercihen dekoratif yanmaz dolap da kullanılabilir. Yangın dolapları içinde yangın damperleri ve diğer yangın güvenlik ekipmanları bulunabilir. Yüksek kaliteli malzemelerden yapılmış olmaları durumunda düzenli bakımları yapıldığı sürece ömür boyu kullanılabilirler. Kabinet mekanizması ile veya dahili valfler, hortumlar ve makaralar ile kullanılabilir.
Yangın Hortumu Makaraları
Hızın çok önemli olduğu yangın durumlarında, yangın hortumu makarası işlevi ikiye katlar ve kendi ekseni etrafında esnek bir şekilde dönebildikleri için itfaiye ekibine zaman kazandırır. TSE onaylı yangın hortumu makarası yüksek kaliteli malzemelerden üretilmiştir. Kordon makarası dayanıklılık ve kalite açısından uzun yıllar kullanılabildiği gibi manuel ve portatif itfaiye araçlarında daha rahat kullanılabildiği gibi yangın merdiveni için de kullanılabilir. Yangın hortumunun zamanla açılıp birbirine yapışmasını engelleyerek zaman zaman kablo makarası kullanmak gerekir. Herhangi bir yangından korunma ürünü gibi, makara da bakım gerektirir.
Yangın Söndürme Hortumları
Yangın tesisatı malzemeleri arasında olan Yangın hortumu, itfaiye aracının yangın kaynağını ve yangın söndürücüyü yangın noktasına mümkün olduğunca yakın tutar. 30 metrelik mesafe itfaiye ekibinin en büyük yardımcısıdır. Yangın hortumları kaliteli malzemeden yapılmalı, su sızıntısı olmamalı, uç musluk ve kelepçeleri dayanıklı, vana ve hortum makarası yapısı sağlam olmalıdır. Uç kısmında söndürülecek alana ve malzemenin cinsine ve hassasiyetine göre HS nozullar, püskürtme tabancası nozulları, Avrupa nozulları veya türbin nozulları ilk tercih olabilir. İtalya, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen yangın söndürme hortumları, piyasadaki en popüler yüksek kaliteli hortumlardır.
Yangın Hidrantı
Yangın hidrantı, su kaynağının tehlikeli bölgeye yakın yerlerde yangınla mücadele için kullanılmasını sağlayan itfaiyenin en yakın ve canlı ekipmanlarından biridir. Yangın hidrantları, yangın riskinin yüksek olduğu ve itfaiyecilerin yerini önceden bildiği açık alanlara kurulur ve yangın tehlikesi durumunda hızlı bir şekilde sınırsız su temini sağlamak için kullanılır. Birden fazla su çıkışı vardır ve her bir su çıkışı aynı
anda yangının söndürülmesinde rol oynayabilir. Kurulum yöntemi 700 kPa su basıncına dayanabilmelidir ve su debisi bir uzman tarafından düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Yangın Kapıları
Bir binada yangın meydana geldiğinde yangınla mücadele kadar önemli olan bir diğer konu da organizmaların tahliye edilmesidir. Yangın kapısının yeri bina içinden çıkış levhası ile işaretlenmiş olup, belirli bir sıcaklığa dayanabilecek şekilde imal edilmektedir. Dumanın gövdenin arkasına girmesini engelleyecek şekilde monte edilir. Bina tipine göre birden fazla yangın kapısı olabilir. Tahliyenin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için yapının bulunduğu yere göre bina uzmanlar tarafından belirlenecektir. Yangın kapıları kilitli olmamalıdır.
Yangın Merdiveni
Yönetmeliklere göre bina dışına monte edilen ve yangın durumunda ulaşılabilen yangın merdiveni yanmaz metalden yapılmıştır. Belli bir standarda sahip yangına dayanıklı merdivenlerde basamak sayısı ve yüksekliği bile önemlidir. İş güvenliği alanında yapılan araştırmalarda yangın merdiveni mutlak muayeneden geçirilerek işlevi kontrol edilmiştir ve düzenli olarak bakımı yapılmalıdır. Kolay ulaşılabilen bir kapıdan kolayca çıkarılabilecek bir yapıda kurulmalı ve genişliği insanların birbirine zarar vermeyecek şekilde olmalıdır. Yeni binaların yapı denetimine dahil edilmesi gereken birkaç yapıdan biri de yangın merdivenleridir.
Yangın Hidroforları
Yangın malzemeleri arasında olan İtfaiye hidroforu, şehir şebekesindeki veya depodaki su basıncını belirli bir basınçla artırarak özellikle yangınlarda daha etkin kullanım sağlar, büyük ve yüksek binalarda büyük faydalar gösterir. Binanın yapısına göre birden fazla pompa eklenerek suyun gücü arttırılabilir. TSE belgeli yangın süper şarj cihazları, tasarım, kurulum ve bakım olmak üzere üç farklı aşamada yüksek kalitede hizmet verebilmektedir. Uluslararası standartlara uygun olarak üretilen yangın söndürme supercharger’larımız dünyanın her yerinde kullanılabilir. Emme gövdesi, mil, koruyucu plaka, difüzör, çark, motor braketi ve ayak ile ünite olarak teslim edilir.