Yangın Malzemeleri
Yangınların çoğu küçük başlar, ancak gelişmeye bırakılırsa büyüyüp yayılır ve büyük hasarlara neden olur ve çevredeki insanların hayatlarını tehdit eder.
Kuruluşlar, yangınları kontrol etmek için taşınabilir yangın söndürücülerin sağlanmasına ek olarak, genel yangından korunma tesislerini artırmak ve/veya belirli alanları veya ekipmanı korumak için sabit yangın söndürme sistemlerinin kurulumunu düşünmelidir.
Yangınla Mücadele Ekipmanı Türleri
İki tür yangınla mücadele ekipmanı vardır: taşınabilir (örneğin yangın söndürücüler, yangın battaniyeleri) ve sabit sistemler (örneğin yangın muslukları, sprinkler sistemleri).
Taşınabilir yangın söndürme ekipmanı
Taşınabilir bir yangın söndürücünün işlevi, tutuşmadan hemen sonra tespit edilen küçük yangınlarla başa çıkmaktır. Yangınla mücadele ekipmanı hem önleme hem de koruma aracı olarak düşünülmelidir. Örneğin, taşınabilir yangın söndürme ekipmanı, küçük bir yangının kontrolden çıkıp menşe alanının ötesine yayılmasını, kaçış yollarını etkileyerek ve ilgili kişiler için risk oluşturmasını önleyebilir.
Portatif yangın söndürücülerin sağlanması, bir risk değerlendirmesinin ve Tesislerdeki Yangın Söndürme Tesisatları ve Ekipmanlarının gerekliliklerinin bir sonucu olmalıdır.
Basit tesislerde, kullanıma hazır, uygun tipte bir veya iki taşınabilir yangın söndürücüye sahip olmak, gerekli olan tek şey olabilir. Daha karmaşık tesislerde, bir dizi taşınabilir yangın söndürücü gerekebilir.
Yangın battaniyeleri
Yangın battaniyeleri, özellikle pişirme kabı ateşi gibi yanıcı sıvılar içeren ve küçük yangınların dahil olduğu durumlarda, Sınıf A ve B yangınlarını söndürmek için kullanılabilir. Kaynak gibi sıcak işler sırasında koruma için ağır hizmet tipi battaniyeler kullanılabilir.
Battaniyeler özenle temin edilmeli ve kullanılmalıdır. Kullanıcının, yangının radyan ısısından korumak için battaniyenin köşesini veya kenarını ellerinin üzerine sarması ve kullanıcıyı ısıdan korumak için kullanıcı ile ateş arasında tutulması önemlidir.
Battaniye dikkatlice yanan kabın üzerine yerleştirilmeli veya yanan giysilerle kişinin etrafına sarılmalıdır. Yangın bir pişirme kabındaysa, – eğer bu, battaniyeyi kullanan kişiyi herhangi bir tehlikeye atmadan elde edilebilirse ısı kaynağı kapatılmalıdır. Daha küçük catering işletmeleri dışında, yangın battaniyelerinden uygun yangın söndürücüler (petrol yangınları için tasarlanmış olanlar gibi) kullanmak normalde daha güvenlidir.
Yangın Muslukları
Yangın musluk sistemleri, suyun yangınla mücadele amacıyla kullanılabilmesi için büyük miktarlarda suyun binalara (ve daha büyük tesisler içinde) dağıtıldığı araçlardır. Yangın musluk sistemlerinin, itfaiye teşkilatı tarafından kullanılmak üzere neredeyse sınırsız miktarda su sağlama kapasitesine sahip olması normaldir. Daha büyük ticari ve endüstriyel binalarda, yangın durumunda itfaiye tarafından kullanılmak üzere özel yangın musluklarının kurulması için bina yönetmeliğine göre bir gereklilik vardır.
Hortum Makaraları
Hortum makarası sistemleri genellikle bina sakinleri tarafından kullanılması amaçlanan bir ilk yardım yangınla mücadele önlemi olarak kabul edilir. İtfaiye ayrıca küçük olaylarda da bunları kullanabilir. Özellikle eğitimli bir itfaiye ekibinin bulunduğu veya sözleşmeli işlerin sıklıkla yapıldığı binalarda yangından korunma için faydalıdırlar.
Hortum makaraları, belirtilmişse, her kat seviyesinde belirgin ve erişilebilir konumlara yerleştirilmeli ve tercihen çıkışlara bitişik olmalıdır. Yeterli hortum makaraları, nozülün herhangi bir odaya alınabilmesi ve herhangi bir odanın en uzak kısmına altı metre mesafe içinde ulaşabilmesi için yerleştirilmelidir. En az bir hortum makarasıyla ulaşılamayan zemin seviyesinde hiçbir alan olmamalıdır.
Sprink Sistemleri
Sprink sistemleri, yangınları otomatik olarak tespit edip kontrol etmenin en eski ve en güvenilir yöntemlerinden biridir. Öncelikle mülk koruması içindir, ancak bu amaç için özel olarak tasarlanmışlarsa ve diğer yangın güvenliği hükümleriyle birlikte çalışırlarsa can güvenliğinde bir rol oynayabilirler.
Su Sisi Sistemleri
Su sisi sistemleri, yangınları mutlak minimum su miktarı ile söndürmek amacıyla geliştirilmiştir.
Su sisinin başarısının anahtarı, küçük su damlacıklarının yangını son derece verimli bir şekilde bastırma veya kontrol etme yeteneğidir. Geleneksel bir sprink sistemi, üçgenin ısı elemanını kaldırırken, su buharı üçgenin hem ısı hem de oksijen elemanlarını ortadan kaldırır. Bunu, suyu özel olarak tasarlanmış nozullardan düşük, orta veya yüksek basınçta dağıtarak gerçekleştirir. Genellikle sistem basıncı arttıkça su damlası boyutu azalır. Bu da ünitenin toplam yüzey alanını önemli ölçüde arttırır ve böylece daha büyük hacimde buhar üretimine yol açar ve buharı üreten yangından daha fazla enerji çıkarır.
Su Sis Sistemleri
Öncelikle yağlı transformatörlerin korunması için tasarlanmış yüksek basınçlı su püskürtmeli projektör sistemlerine bazen su sisi sistemleri denir. Ancak bunlar aslında yağmurlama sistemidir ve dayandıkları geleneksel sprinkler teknolojisinin yönettiği kurallara göre tasarlanmalıdır.
Gazlı Sistemler
Gazlı yangın söndürme sistemleri, yanmayı destekleyen normal atmosfer gazlarını bir gazla veya yanmayı desteklemeyen gaz karışımları ile değiştirerek çalışır. Su veya köpüğe kıyasla etraflarındaki mülke çok az zarar verdikleri veya hiç zarar vermedikleri için bunlara bazen “temiz ajan” sistemleri de denir.
Bilgisayar odaları, kontrol odaları ve kritik elektrikli ekipmanların bulunduğu alanlar gibi özel uygulamaları korumak için uzun süredir gazlı söndürme araçları kullanılmaktadır veya elektronik veri işleme ekipmanlarını korumak için kullanılmaktadır. Bu sistemler genellikle otomatiktir ve dedektörlere bağlıdır ve yangın tespit edildiğinde gaz halindeki ajanın salınmasına neden olur.
Köpük Sistemleri
Köpük sistemleri esas olarak yağ depolama tankları gibi büyük yanıcı sıvı risklerinin korunması için kullanılır. Köpük iki şekilde uygulanabilir.
Bağımsız sistemler: Bunların kendi köpükleri vardır ve köpük yapma ekipmanı, köpük malzemeleri ve çıkışlara bağlı borulardan oluşur. Algılama sistemleri dahil edilerek otomatik olarak çalışacak şekilde tasarlanabilirler ve ayrıca bir alarm verebilirler.
İtfaiye teşkilatının köpük üretim ekipmanını bağladığı sistemler: Bu sistemlerde, köpük üretim ekipmanının yerini, bina dışında cadde seviyesinde bulunan bir giriş yerleştirilir.
Kuru Toz
Bu sistemlerde, toz basınçlı bir kapta tutulur veya çıkışlara açılan bir boru sistemi sistemi ile bir gaz silindirine bağlanır. Kuru toz sistemleri aşağıdaki durumlarda yangınları söndürmek için kullanılır:
- katı yanıcı maddeler
- yanıcı sıvılar
- gazlar
- yanıcı metaller.
Kuru tozlar, sabit sistemlerde uygun akış ve topaklanma önleyici katkı maddelerine ihtiyaç duyar. Normalde toksik olmamasına rağmen, görüş kaybına ve nefes almada zorluklara neden olabilirler. Bu nedenle, sistem etkinleştirilmeden önce korunan alanın boşaltılması arzu edilir.