
Bir çekvalf, normalde sıvının (sıvı veya gaz) içinden yalnızca bir yönde akmasına izin veren bir vanadır. Çek valfler iki yollu vanalardır, yani gövdede biri sıvının girmesi ve diğeri sıvının çıkması için iki açıklığı vardır. Çok çeşitli uygulamalarda kullanılan çeşitli çekvalf türleri vardır. Çekvalfler genellikle ortak ev eşyalarının bir parçasıdır. Çok çeşitli boyutlarda ve maliyetlerde üretilmelerine rağmen, çekvalfler genellikle çok küçük, basit veya ucuzdur. Çekvalfler otomatik olarak çalışır ve bir kişi veya herhangi bir harici kontrol tarafından kontrol edilmez; buna göre, çoğunun herhangi bir valf kolu veya mili yoktur. Çoğu çekvalfın gövdeleri (dış kovanlar) plastik veya metalden yapılmıştır.
Çekvalflerde önemli bir kavram, vananın çalışacağı giriş ve çıkış arasındaki minimum diferansiyel giriş basıncı olan çatlama basıncıdır. Tipik olarak çekvalf, belirli bir çatlama basıncı için tasarlanır.
Çatlama basıncı – İlk akış göstergesinin meydana geldiği valfın girişi ve çıkışı arasında ihtiyaç duyulan minimum basınç farkını ifade eder (sabit kabarcık akışı). Çatlama basıncı aynı zamanda oturmayan kafa (basınç) veya açma basıncı olarak da bilinir.
Yeniden mühürleme basıncı – Görünür bir sızıntı oranının olmadığı çekvalfin kapanma işlemi sırasında valfin girişi ve çıkışı arasındaki basınç farkını ifade eder. Yeniden mühürleme basıncı aynı zamanda sızdırmazlık basıncı, yatak başlığı (basınç) veya kapatma basıncı olarak da bilinir.
Geri basınç – bir armatürün çıkışında, giriş veya yukarı akış noktasındakinden daha yüksek bir basınçtır.
Pirinç çekvalflerin uygulamaları:
Çekvalf genellikle akış ortamını temizlemek için kullanılır, katı partiküller ve viskoz akışkan ortam için kullanılmamalıdır veya çekvalf açıkken hassas değildir, sızdırmazlık contası güvenilir değildir ve akışkanı geri yönde sızdırmaya karşı yeterince güvenilir olmaz. Çekvalf otomatik bir valftir, ana görevi, pompanın ve tahrik motorunun ters dönmesini ve kap ortamının boşalmasını önlemek için akışın geri gelmesini önlemektir. Çekvalf, basıncın sistem basıncını aşan besleme sisteminin üzerine çıkabileceği borularda da kullanılabilir. Genellikle valf, basınç altındaki akışkanın akış yönünde otomatik olarak çalışır, valf kanadı açılır; akışkan basıncı ve valf yatağından valf kanadı ile ters yönde akışkan akışı, böylece akışı keser. Çekvalfler su, buhar, yağ, nitrik asit, asetik asit, oksitleyici ortam, üre ve diğer ortamlara uygulanabilir.
Pirinç Çekvalflerin Yaygın Sorunları ve çözümleri
Vananın merkezi yatay düzleme dik olmadığında, vana kanadı esnek olmaz, bu da vananın açılmasını veya kapanmasını etkiler ve güvenilir değildir. Bu durumda, çekvalf normal çalışma pozisyonunda olacak şekilde yeniden takılmalıdır. Çekvalf montajı, akışkanın ters akışındaki valf otomatik olarak kapanabilmesi için akışkan akışına dikkat etmelidir. Çekvalf sızdırmazlık yüzeyi hasarı, sızıntının içindeki valfın, sıvı geri akışının bir kısmının ortaya çıkmasına neden olur.